Bijzonder: Jort is nog maar veertien, maar hij doet er alles aan om iedereen een lekker potje tennis te laten spelen.

Jort Verhage (14) heeft zelf geen beperking, maar hij zet zich wel in voor rolstoeltennissers: hij organiseerde het afgelopen jaar al twee rolstoeltennistoernooien. Hij probeerde het zelf ook uit in een rolstoel. “Dat was nog best lastig.”

Hoe kom je er op, om dit allemaal te organiseren, als veertien jarige? Hij zag dat zijn neef het in Brabant organiseerde. Vervolgens leek het Jort ook leuk om te doen, maar dan in Leusden. Dat werd een succes, en daarna had hij de smaak te pakken. Ook maar een toernooi voor rolstoeltennisers bij zijn eigen club in Amersfoort. “Nu heb ik dus jaarlijks 2 rolstoeltennistoernooien om te organiseren.”

Bij zijn eigen club werd 15 jaar geleden al een rolstoeltennistoernooi georganiseerd door Koos Ammerlaan, de vader van paralympisch kampioen Robin Ammerlaan. “Omdat Koos Ammerlaan afgelopen jaar is overleden, werd de wisselbeker naar hem vernoemd.”

Top-rolstoeltennisser Robin Ammerlaan kwam zelf ook nog langs bij het toernooi om een clinic te geven. “Dat was erg gaaf om mee te maken. Hij gaf les hoe je kunt rolstoeltennissen. Daar heb ik zelf ook nog van geleerd.”

Volgens de 14-jarige Jort zitten tussen rolstoeltennis en valide tennis niet veel verschillen. “Het grootste verschil is dat een roller de bal twee keer mag laten stuiteren voor hij terugslaat. Voor de rest is het aardig hetzelfde eigenlijk. Een loper en een rolstoeltennisser kunnen prima een wedstrijd tegen elkaar spelen.”

Dat heeft Jort zelf ook wel eens gedaan tegen zijn leeftijdsgenoot Niels Vink, die ook hielp bij de clinic van Ammerlaan. “Eerst deden we dat ik lopend speelde maar daarna ook in een sportrolstoel. Dat was lastig. De moeilijkheid zit vooral in het bewegen naar de bal. Je hebt in de ene hand een tennisracket en je moet ook nog die rolstoel naar voren zien te bewegen. Die combinatie maakt het ingewikkeld.”

Bij ieder toernooi dat hij organiseert grijpt hij zijn kans om het verder te proberen hij “En dat gaat steeds beter.” Volgend jaar organiseert hij weer zijn twee toernooien op Lockhorst en Randenbroeck. En natuurlijk is het voor iedereen, in welke categorie je ook speelt, toegankelijk.

Facebook Open Randenbroek rolstoeltennistoernooi

Facebook Lockhorst On Wheels

Uniek sporten 17-10-2017

uniek sporten logo
%d bloggers liken dit: