Jort Verhage

Wie is Jort Verhage

Wie ik ben? Dat is een leuke vraag. Mijn naam is Jort Verhage, ben 18 jaar en heb een ontzettende passie voor ondernemen, besturen en organiseren. Ik word gedreven door uitdagingen en krijg de meeste energie van ideeën tot werkelijkheid brengen, waardevolle veranderingen door te voeren en continue buiten mijn comfortzone te treden. De afgelopen jaren heb ik mij hier dus ook volledig op toegelegd. Ik heb evenementen georganiseerd, bedrijven opgezet en heb deelgenomen aan verschillende wedstrijden, waaronder CEO for One Month. Deze periode is voor mij zeer waardevol geweest. Ik heb ervaring mogen opdoen in verschillende takken van sport, geweldige mensen mogen ontmoeten en heb bovenal veel over mijzelf geleerd: wie ik ben, wat ik leuk vind en waar ik naartoe wil. Dat brengt ons bij het onderwerp: Jongeren. 

De reden dat ik elke dag weer mijn bed uitkom zijn mijn twee beste vrienden, mijn klasgenoten en de jongeren om mij heen. Iedereen heeft een uniek, bijzonder en inspirerend verhaal. Zij hebben allemaal een passie, ambitie en droom, maar helaas hebben weinig de mogelijkheid om hier ook écht voor te gaan. Het is mijn ultieme droom, dat iedere jongere zich volledig kan ontplooien en de beste versie van zichzelf kan worden. 

Jongeren hebben een geweldige verbeeldingskracht, een enorme fantasie en kunnen ongelimiteerd dromen. Niets lijkt in de ogen van jongeren onmogelijk en de wereld ziet er zo mooi uit, dat zich alleen maar kansen voordoen en risico’s nergens te vinden zijn. Echter, zodra deze jongeren hun ambities, passies en dromen uitspreken, wordt hen verteld dat de wereld zo niet in elkaar zit. Thuis, op school, op de sportvereniging, loop je steeds vaker aan tegen mensen, die je vertellen dat je dromen onmogelijk zijn.

Jort Verhage

“Je moet wel van hele goede huize komen, wil je een professionele tennisspeler worden”, “Laat de wereld verbeteren maar aan de wereldleiders over”, “Een bedrijf oprichten, kan niet als je nog maar 10 jaar bent”, “Als je écht aan je toekomst wilt werken, zou ik maar 10’en halen op school”, en ga zo maar door. Op een gegeven moment, gaan jongeren er zelf ook in geloven dat niet alles mogelijk is. Ze raken langzamerhand hun verbeeldingskracht kwijt én twijfelen steeds meer over wat ze nou leuk vinden en waar ze energie van krijgen. Vraag je iemand van 5 jaar: “Wat wil jij graag worden”, of “Waar word jij gelukkig van”, word je direct voorzien van een antwoord. Vraag je iemand in zijn examenjaar op de middelbare school dezelfde vragen, mag je al blij zijn dat hij/zij nog een hobby heeft.

Ik geloof erin dat iedereen een unieke kracht heeft en ik word zielsgelukkig van jongeren helpen om die kracht te vinden en te ontplooien. Binnen het hedendaagse onderwijs moeten jongeren de beste versie van het systeem worden. Ik zet mij in om jongeren de beste versie van henzelf te laten worden.

Waar staat Jort Verhage voor

Jort Verhage

Het is voor mij belangrijk dat de stem van jongeren wordt vertegenwoordigd binnen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen. Velen praten over jongeren, weinigen praten met jongeren. Dat is ontzettend zonde. Wij, de jongeren, kunnen leren van de kennis, ervaring en kunde van ouderen. Maar zij, de ouderen, kunnen leren van onze onbevangenheid, bevlogenheid en vernieuwende perspectieven. De verbinding tussen jong & oud, is daarom goud!

Daarnaast vind ik het belangrijk dat we samen waardevolle acties ondernemen. Het is goed dat bedrijven praten met jongeren om jongeren te bereiken, jongeren te boeien en jongeren te binden, maar het is ook

belangrijk dat ze de ideeën die hieruit voortkomen samen oppakken. Het is goed dat overheden praten met jongeren om erachter te komen waar hun behoeften liggen en waarin ze ondersteund kunnen worden, maar er moet dan ook gezamenlijk een beleid worden ontwikkeld, die deze idealen nastreeft. Het is goed dat onderwijsinstellingen met leerlingen praten, maar leerlingen en bestuur moeten ook samen om de tekentafel zitten om een passend onderwijsaanbod te ontwikkelen.

Het is fijn als we een stem krijgen, het is geweldig als we gehoord worden, maar we realiseren de meeste impact als we samen actie ondernemen.

Wat is de droom van Jort Verhage

Ik heb een droom dat jong en oud elkaar vind, met elkaar in gesprek gaat en samen aan de slag gaat. Om mijn droom concreter te maken, geef ik hieronder een aantal voorbeelden van hoe de wereld eruit ziet, als deze droom uitkomt:

  • Management Teams, Raden van Bestuur, CEO’s en marketing-afdelingen van bedrijven speculeren niet langer meer over hun doelgroep, maar zoeken de doelgroep op en gaan met hen om de tafel zitten.
  • Gemeenteraden, ministeries en overheidsinstellingen betrekken jongeren dagelijks bij de besluitvorming, beleidsontwikkeling en uitvoering.
  • Onderwijsinstellingen gaan met hun leerlingen in gesprek om samen passend onderwijs te ontwikkelen, waarin er genoeg ruimte is voor de ambities, passies en dromen van jongeren. Jongeren wordt de mogelijkheid gegeven om de beste versie van henzelf te kunnen worden.
Jort Verhage