Jort (15) Rolstoeltennis moet laagdrempeliger

Jort Verhage was pas twaalf jaar oud toen hij, geïnspireerd door zijn neef, alles op alles wilde zetten om een rolstoeltennistoernooi te organiseren in zijn eigen stad Amersfoort.

Als jongste tennisdirecteur, aangemoedigd door beroemde tennisser Jacco Eltingh, is het hem gelukt om in 2016 bij tennisvereniging LTV Lockhorst in Amersfoort zijn eerste rolstoeltennistoernooi te organiseren. In 2017 deed hij dat ook bij zijn eigen tennisvereniging LTV Randenbroek, waar hij ook dit jaar alles op alles zet om het rolstoeltennis op de kaart te zetten zodat het voor rolstoeltennissers laagdrempeliger wordt.

‘Ik ben altijd bezig met het zoeken naar oplossingen’

Jort heeft zelf geen handicap en zit ook niet in een rolstoel. Zijn affiniteit met tennis is groot, omdat hij zelf al negen jaar tennis speelt. Op school is hij een gedreven leerling met vele creatieve ideeën en een onuitputtelijke energie om zijn missie te volbrengen. “Ik ben altijd bezig met het zoeken naar oplossingen, als ik iets tegen kom dat in mijn ogen beter zou kunnen dan moet ik daar iets mee”, vertelt een enthousiaste Jort.

Tennissen met een handicap

Dat tennissen met een handicap toch heel erg anders is, heeft hij zelf kunnen ervaren tijdens een clinic. Daar voelde hij hoe het is om in een rolstoel te tennissen en leerde hij de vaardigheid om een tennisracket in zijn hand te houden en tegelijkertijd een rolstoel te bewegen. “Een zeer intensieve manier van tennissen”, vertelt Jort. Hij legt uit dat dat ook precies de drijfveer is om zijn missie door te zetten. “Deze sport moet laagdrempeliger worden, door toernooien te organiseren moet het voor deze groep tennissers makkelijker en daardoor ook leuker worden om te tennissen met een handicap”, legt Jort uit. De groep actieve ranglijst van rolstoeltennissers telt in Nederland 100 sporters. Voor zijn toernooi zijn er minstens twintig deelnemers nodig.

Niets weerhoudt Jort ervan om zijn droom na te jagen. Zo moet hij naast sponsoren werven, ook praktische zaken regelen zoals een fysiotherapeut, een rolstoelreparateur, een cateraar, hotelovernachtingen en een hoofdscheidsrechter.

‘Zelfs Jacco Eltingh heeft ter promotie een filmpje ingesproken!’

Het grote enthousiasme van deze jonge Amersfoortse pionier valt op, zelfs bekend oud tennisser Jacco Eltingh heeft een promotiefilmpje ingesproken. Jacco Eltingh, bekend van de herendubbels met Paul Haarhuis, hoopt dat er vele sponsors en deelnemers zich aanmelden.

Paralympisch kampioen Robin Ammerlaan gaf tijdens het toernooi clinics. De wisseltrofee is vernoemd naar zijn overleden vader Koos Ammerlaan, die vele rolstoel tennistoernooien organiseerde. Zijn naam leeft voort in deze prestige prijs, waar het hoogste segment tennissers voor strijden.

Nieuwe missie, rolstoeltennis moet laagdrempeliger

Jort bericht mij vlak na ons interview dat er te weinig deelnemers zijn, waardoor het rolstoeltennistoernooi bij LTV Randenbroek helaas niet door kan gaan. Jort laat het er niet bij zitten en is alweer bezig om nieuwe plannen uit te werken voor andere rolstoeltoernooien, met als doel meer deelnemers te trekken.

Als een onuitputtelijke tenniskanon zal Jort zijn sportieve plannen blijven rondstrooien, totdat zijn missie volbracht is. Jort hoopt met zijn stichting BRNL (Bevordering voor rolstoeltennis in Nederland) rolstoeltennis op de kaart te zetten. Wij denken dat Amersfoort zeker nog van hem zal horen!

In de Buurt Amersfoort Door Amanda Akkerman-Schoorl 31 oktober 2018

%d bloggers liken dit: