Unieke mindset jonge ondernemers

Wat maakt de mindset van jonge ondernemers zo uniek? Een maand geleden kreeg ik bij de receptie van Seats2Meet Utrecht CS een bijzonder telefoontje. Met daarin de vraag of Jort Verhage, nog maar zestien jaar, gebruik mocht maken van een van onze ruimtes voor zijn nieuwe businessclub. In ruil voor sociaal kapitaal natuurlijk. Ik was direct onder de indruk, en eigenlijk nog steeds. Op mijn zestiende was ik ook druk met van alles, maar ondernemen was niet een van die dingen.

Tijdens de eerste bijeenkomst van de Businessclub Jong Ondernemend (BJO), waar Jort oprichter van is, sprak ik stuk voor stuk gemotiveerde jonge ondernemers. Met hun nieuwsgierige houding kreeg ik dan ook direct de vraag waarom ik geen eigen onderneming had. Wat houdt mij dan tegen? Nou, dan wordt je wel even aan het denken gezet. Uiteindelijk kwamen we samen tot de conclusie dat ik zelf eigenlijk al veel heb ondernomen. Zo zie je maar weer hoe belangrijk een positieve mindset is. En die hebben de jonge ondernemers zeker.

Op 28 februari heeft de BJO haar eerste meeting gehad bij Seats2Meet. Het was een succes. “We hebben met elkaar genetwerkt, we hebben elkaar geadviseerd en we hebben met elkaar nieuwe business gegenereerd. De businessclub is ontzettend waardevol. We hebben veel kennis en ervaring op dezelfde maar ook op verschillende vakgebieden. Dit biedt ons de mogelijkheid om elkaar goed te kunnen ondersteunen bij het ondernemen”.

Wat is de Businessclub Jong Ondernemend?

De BJO is dus de plek voor jonge ondernemers tussen de 10 en 23 jaar. Het is bedoeld om met elkaar te netwerken en met elkaar (nieuwe) business te genereren. Daarnaast willen we met de hele businessclub jongeren te stimuleren om te gaan ondernemen. Dit gaan we bijvoorbeeld doen door het geven van cursussen of presentaties op scholen en andere instellingen.

BJO is nu al een groot succes. Waarom ben je BJO begonnen?

De BJO is inderdaad een groot succes. Ik ben de BJO begonnen, omdat ik merkte dat er meerde jonge ondernemers (qua leeftijd) zijn zoals ik. Ik wilde heel graag met mensen kunnen sparren die dezelfde mindset op deze leeftijd hebben. Toen ik op zoek ging naar andere jonge ondernemers, kon ik geen speci eke plek vinden die hen bij elkaar bracht. Mijn mindset is oplossingsgericht; dus heb ik die plek ontwikkeld.

Je bent natuurlijk niet alleen maar oprichter van BJO. Wat doe je nog meer?

Ik ben een jonge ondernemer van 16 jaar. Mijn onderneming, ABYA, is een Adviesbedrijf dat adviezen geeft vanuit het oogpunt van Young Adults. Naast het runnen van mijn bedrijf, doe ik ook graag consultancy opdrachten. Deze ervaringen zijn erg waardevol. Ik houd ervan om bedrijven te helpen met problemen, maar ik doe ook graag speci eke klussen als het ontwikkelen van een social media plan, een marketingstrategie, een marktbenaderingsstrategie en andere plannen.
Wat maakt de mening van de Young Adults een toegevoegde waarde?

Vaak komen de Young Adults met hele andere oplossingen dan de oplossingen waarmee volwassenen zouden komen. Hun kracht ligt bij de onbevangenheid en de open-minded blik die ze hebben. Zij hebben nog geen kaders van een bepaald vakgebied en hun denkwijze is dus nog volledig vrij. In plaats van hele moeilijke theorieën te bezigen over bepaalde problemen, geven Young Adults vaak een simpele oplossing. Vaak moeten bedrijven ‘out of the box’ denken. De Young Adults zitten echter al buiten die box en zitten daardoor veel dichter bij de oplossing. beperking. Hiervan krijg ik energie, omdat ik op die manier echt iets kan betekenen voor anderen.

Jort bereiken? Dat kan via zijn website of LinkedIn. Voor adviezen vanuit het oogpunt van Young Adults. Maar ook voor consultancy opdrachten, problemsolving, troubleshooting en sparren over businessplannnen.

Seats2meat 15-04-2019 Tessa van der Hart

%d bloggers liken dit: