Marketing voor en door jongeren: ‘Om ons over te halen je merk leuk te vinden, wordt offline steeds belangrijker’.
Zelfstandig ondernemen is onder jongeren erg populair. Alleen al in 2018 werden 2.745 jongeren onder de 18 eigen baas. Wat kunnen marketeers leren van die Generatie Z? In deze serie spreken we hierover met deze piepjonge ondernemers en we starten met Jort Verhage.
We trappen af met een interview met de 16-jarige Jort Verhage. Naast verschillende ondernemingen heeft hij nu ook De Hofnar opgezet. Met dit nieuwe initiatief hoopt hij bedrijven te stimuleren nu eens niet over jongeren, maar mét jongeren in gesprek te gaan. Zo deelt hij in november via LinkedIn.
,,Dit is nodig, want vaak begrijpen ouderen ons niet. Zij laten zij zich over ons informeren door ‘deskundigen’ die zelf buiten de doelgroep staan.” Dit moet en kan makkelijk anders, vindt Verhage. Daarom deelde hij ongeveer een maand geleden voor het eerst via LinkedIn iets over De Hofnar. ,,Met succes: het bericht is inmiddels een half miljoen keer bekeken en heeft honderd afspraken opgeleverd.”
Approved By Young Adults
Voor het ontstaan van De Hofnar moeten we terug naar het begin van het ondernemersavontuur van Verhage. ,,Ik startte rond mijn vijfde met tennis en raakte al snel gefascineerd door mensen die – ondanks hun beperking – ook tennissen. Op mijn elfde organiseerde ik mijn eerste rolstoeltennistoernooi. Als je een event organiseert, krijg je natuurlijk al snel te maken met sponsoring. Hierdoor ging ik met bedrijven om tafel en leerde steeds meer over de kunst van het netwerken. Zo kwam ik langzaam in de ondernemerswereld terecht.
Al snel kwam ik erachter dat ik een andere denkwijze heb dan ouderen en dat deze waardevol is. Ook als jongeren niet tot de doelgroep behoren. Ik ben opgegroeid in het digitale tijdperk. Ik heb kennis van veel technologische ontwikkelingen en ben nog onbevangen. Zo word ik niet gehinderd door bepaalde kaders van vakgebieden of tunnelvisies. Iets wat waardevol kan zijn voor de ontwikkeling van bedrijven. Mede hierdoor kwam ik op het idee voor ‘Approved by Young Adults‘ en bied mijn diensten sindsdien als consultant aan.”
Nieuwste technologie
Op die manier heeft Verhage al verschillende bedrijven aan een verbetering van hun strategie geholpen, zo vertelt hij. Om nog beter werk te leveren, had Verhage al snel door dat hij meer jongeren nodig heeft. ,,Ik vertegenwoordig in mijn eentje natuurlijk niet iedere jongerendoelgroep. We hebben ook niet allemaal dezelfde visie. Daarbij viel het me op school al op dat heel veel jongeren creatief zijn. Vol passie zitten om ook te ondernemen en veel unieke ideeën hebben. Door de combinatie van jongeren, die ook de behoefte voelen hun stem te laten horen, en bedrijven die onze visie goed kunnen gebruiken, kwam ik dus op het idee voor De Hofnar.”
Fit20
De eerste Hofnar-meetings zijn inmiddels een feit, vertelt Verhage. ,,Het warmste contact hebben we op dit moment met fit20. Dit is een fitnessbedrijf dat zich nu nog focust op dertigers die door hun drukke agenda dankzij werk en gezin nauwelijks tijd hebben om te sporten. Het concept draait om een sportprogramma van twintig minuten per week en zorgt ervoor dat je – ondanks de drukte – fit blijft.
Tijdens ons gesprek vertelde ik dat jongeren ook perfect in het plaatje van die drukke doelgroep passen. Die hebben ook nauwelijks tijd door school en bijbaantjes. Dit was voor het bedrijf een mooie eyeopener. Zij hebben er nu gewoon een extra doelgroep bij. Ik heb fit20 een voorstel gedaan om ze te helpen jongeren op de juiste manier te bereiken. We zijn nog in afwachting van akkoord, maar ik heb goede hoop.”
Geen gesponsorde content
Het advies van Verhage en zijn ‘hofnarren’ gaat verder dan adverteren op populaire social media kanalen: ,,Het is niet zo simpel als een advertentie via Instagram of Snapchat. Sterker nog: we zijn inmiddels blind geworden voor deze gesponsorde content en scrollen snel verder. Om ons over te halen je merk leuk te vinden, wordt offline steeds belangrijker. Door alleen te zenden via advertenties komt er geen gevoel bij. En wat al helemaal niet werkt, is dat merken negen van de tien keer ‘jongerentaal’ gebruiken waardoor ze denken ons aan te spreken maar juist de plank volledig misslaan. Denk aan teksten als ‘Hey toffe gozer, leuk dat je kijkt’. Alsof we zo naïef zijn en daar niet doorheen prikken…”
Merkbeleving
Wat werkt dan wel? Verhage: ,,Zichtbaar zijn op en rondom plekken waar jongeren graag komen. Zoals scholen en sportverenigingen. Of de zadelbeschermers van Domino’s Pizza die vorig jaar rondom mijn school om zo’n beetje alle fietszadels zaten. Handig en goed voor de merkbeleving.” Iets tastbaars zoals samples blijft ook een goede manier volgens Verhage. ,,Een sample van je product om uit te proberen, werkt vaak. Experience marketing dus, zoals blikjes ice tea uitdelen op stations.”
Bedrijven die onderzoeksbureaus inzetten om via enquêtes er achter te komen hoe jongeren dan wel denken, is volgens de ‘opper’-hofnar ook niet de oplossing. ,,Wij krijgen al snel tientallen enquêtes per jaar. Deze worden snel ingevuld en vaak niet altijd naar waarheid. Daarom ben ik verschillende WhatsApp groepen aan het opzetten waarin ik jongeren met verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en interesses verzamel. Zo heb ik inmiddels al zo’n 50 deelnemers die ik kan gebruiken om kwalitatief onderzoek te doen voor de bedrijven met wie ik samenwerk. Deze groep groeit erg snel en mijn streven is 250.”
Ministerie van Onderwijs
Bovenaan het lijstje van Verhage staat de overheid en in het bijzonder het Ministerie van Onderwijs om eens mee in gesprek te gaan. ,,Voor mij het schrijnendste voorbeeld van een bedrijf dat veel voor jongeren bepaalt zonder met jongeren te praten. Ik zit op dit moment in de vijfde klas van het Gymnasium en dan merk je dat school absoluut niet aansluit op de praktijk, 90 procent van wat we leren zullen we nooit gebruiken.
Heel graag zou ik met de overheid in gesprek gaan om mee te helpen een systeem te ontwikkelen dat beter aansluit op onze behoefte en de kennis die we later nodig hebben. Het zou bijvoorbeeld heel gaaf zijn als er meer op de creativiteit en passie van jongeren wordt ingespeeld.”
Traag
Contact heeft Verhage wel gezocht, maar helaas nog zonder succes. ,,Het gaat zo ontzettend traag bij al die instanties. Zodra een aanvraag niet precies in een bepaalde procedure past, wordt het erg lastig om aan tafel te komen. Wat ook niet meehelpt, is het feit dat de gemiddelde leeftijd van bestuurs- en gemeenteraadsleden 58 jaar is. Als daar niet snel meer jongeren bijkomen, weet ik niet hoe de overheid in de toekomst nog kan functioneren. Zij zouden zich meer moeten gedragen als bedrijf en moeite moeten doen om jongeren voor zich te enthousiasmeren. Nu is ongeveer het enige contactmoment wat we met hen hebben, het aanvragen van een ID-kaart, omdat je paspoort te groot is om mee te nemen als je uitgaat.”
Toekomst
Op dit moment is Verhage druk bezig om meer hofnarren aan zich te binden. ,,Mijn doel is om in elke provincie hofnarren te hebben die met bedrijven om tafel kunnen. Om hun tunnelvisie te doorbreken en zo op unieke ideeën te komen, doordat we open minded naar problemen kijken. En wie weet kom je er dan ook achter dat jongeren voor jouw bedrijf of merk niet alleen in de toekomst, maar nu al een interessante doelgroep zijn!”
Frank news 24-12-2020