Nederland ondernemersland: 2 miljoen bedrijven

Nederland ondernemersland

Voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Niet eerder waren er zoveel ondernemingen. Vorig jaar groeiende het aantal bedrijven en bedrijfjes met bijna 100.000, een toename van 5 procent. Vooral het aantal zzp’ers nam toe, zowel fulltime als parttime, ook onder jongeren tot 18 jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) in de jaarcijfers.

Nederland telt op 1 januari 2.000.404 bedrijven. Niet eerder waren er zoveel ondernemingen. Vorig jaar groeiende het aantal bedrijven en bedrijfjes met bijna 100.000, een toename van 5 procent. Vooral het aantal zzp’ers nam toe, zowel fulltime als parttime, ook onder jongeren tot 18 jaar. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) in dae jaarcijfers.

De sectoren waar de meeste bedrijven bij komen zijn de bouw, gezondheid, detailhandel, horeca en logistiek. In Flevoland en Zuid-Holland komen er de meeste bedrijven bij, op de voet gevolgd door Noord-Holland. In Limburg is de aanwas van bedrijven het laagst.

‘Omdat je zo jong bent, nemen sommige mensen je niet serieus’

Het aandeel van ondernemers die niet in Nederland zijn geboren, steeg vorig jaar met een procentpunt naar 16 procent, dus een op de zes. Bijna een kwart van de starters is niet in Nederland geboren. De meesten hebben een bedrijf in de horeca, logistiek en de bouw. Veel startende migrant-ondernemers zitten in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Flevoland.

Starters en stoppers

Tegenover de starters staan ook stoppers, ondernemers die besluiten de activiteiten neer te leggen of soms failliet gaan. In 2019 begonnen er 230.000 ondernemers een bedrijf, maar stopten er 131.000 mee, wat maakt dat er per saldo bijna 100.000 ondernemingen bij komen.

Het aantal faillissementen bedroeg in 2019 3084, iets meer dan in 2018.

Jonge starters

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland ligt al jaren rond 46 jaar, maar de leeftijd van startende ondernemers daalt, van 36 jaar in 2018 naar 35 jaar in 2019.

Twee derde van de ondernemers is man, een derde is vrouw. Dat is in de voorbije jaren niet gewijzigd. Bij de startende ondernemers is het aandeel vrouwen iets gedaald. In 2019 was 37 procent van de starters vrouw, in 2018 was dat nog 38 procent.

Onder de nieuwe zzp’ers zijn veel jongeren tot 18 jaar en de groei in die leeftijdsgroep gaat de laatste jaren pijlsnel. In 2015 waren het er 1944, vijf jaar later is dat gestegen naar 6572, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018. Het gros van de jongeren die een bedrijf beginnen is man (80%).

“Steeds meer jongeren vullen geen vakken of lopen kranten maar starten een eigen bedrijf”, zegt Gerdine Annaars, adviseur ondernemende jongeren van de KvK. “Een mooie en leerzame manier om een centje bij te verdienen en een goede aanloop naar een echt bedrijf.”

%d bloggers liken dit: